Soru 5: Hakem Heyeti Karar Verdikten Sonra Ne Yapılacak?

Posted by Alican Sadıç on Pazartesi, Mart 21, 2016 with 127 comments
Bu soru, heyetin verdiği kararın tebliği, niteliği, kapsamı, düzeltilmesi ve icraya konulması başlıklarıyla ilgilidir.

Heyetin mevcut uyuşmazlıkla ilgili bir karar almasından itibaren bunu, on iş günü içinde taraflara yazılı olarak tebliğ etmesi gerekir. Tarafların heyette avukatla temsil edilmesi de mümkün olduğundan, eğer böyle bir durum varsa tebligat avukata yapılmalıdır.

Tebligat, kural olarak iadeli taahhütlü mektupla yapılır. Ancak gecikmesi halinde zarar doğabilecek işlerde, gerekçe belirtilmek suretiyle, memur vasıtasıyla da tebligat yaptırılabilir. Bilindiği üzere iadeli taahhütlü postalarda teslim alan kişinin adı-soyadı ve imzasının göndericiye ulaştırılması mecburi olduğundan adreste bir alıcının hazır bulunması şarttır. Eğer kimse yoksa kapıya bir bildirim kağıdı bırakılarak posta muhtara teslim edilir. Oradan da alınmazsa göndericiye iade edilir. Bu durumda karara ancak heyetten ulaşılabilir.

Heyete başvuru esnasında dilekçede belirtilen talep çok önemlidir. Çünkü hakem heyeti, karar verirken tarafların talebiyle bağlıdır. Ancak başvurunun yapıldığı tarihte uyuşmazlık miktarının tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olmadığı durumlarda, başvuru sahibinin hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktarı belirtmesi ve inceleme sürecinde uyuşmazlık miktarının bilgi veya belgelerle tam olarak tespit edilmesi halinde talep edilen miktardan daha fazlasına veya daha azına tüketici hakem heyetince karar verilebilir. Ancak bu durumda dahi kararın heyet için belirlenmiş parasal sınırlar dâhilinde olması gerekir.

Tüketici hakem heyeti kararı tarafları bağlar. Yâni heyetler danışma merci değil çözüm merci, heyet kararları da tavsiye niteliğinde değil uyulması zorunlu kararlardır. Ancak heyetin kararı, yalnızca verildiği uyuşmazlık için hüküm ifade eder. Örneğin; aynı taraflar arasında daha sonradan meydana gelecek birebir aynı konudaki uyuşmazlık için bile bağlayıcılığı yoktur. Bu durumda heyete yeni bir başvuru yapılmalıdır.

Heyet henüz bir karar vermeden önce, uyuşmazlığın çözümlenmesi ve bu durumun ispatına yönelik bilgi veya belgelerin heyete iletilmesi durumunda ise, uyuşmazlığın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilir. Böyle bir uzlaşma durumu varsa, şikayet başvurunuzu yaptığınız Hakem Heyetine yeniden bir dilekçe ile başvurmanız ve uzlaşmayı bildirmeniz gerekmektedir.

Tarafların kimlik bilgilerine, ticaret unvanlarına ait yanlışlıklar, ifade ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, heyetçe re’sen veya taraflardan birinin yazılı talebi üzerine düzeltilebilir. Düzeltme kararları da yine taraflara tebliğ edilir ve talep edilmesi halinde, taraflara verilmiş olan suretlere de düzeltme işlemi yapılır ve imzalanır.

Tüketici hakem heyeti kararı, İcra ve İflas Kanunu'nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Bunun anlamı şudur ki heyet kararı, aynı bir mahkeme kararı gibi ilamlı icraya konulabilir. Hatta karara itiraz edilmiş olsa bile, mahkeme tarafından karar hakkında ihtiyati tedbir kararı verilmediği müddetçe, icra edilebilir durumda kalır.